Het kabinet trekt 30 miljoen uit om verkeerde studiekeuzes te bestrijden

Kopie van het artikel in het Parool van 28 september 2016, door Hanneke Keultjes op 28 september 2016

Verkeerde studiekeuzes, verkeerde werkkeuzes

Het kabinet trekt 30 miljoen uit om verkeerde studiekeuzes te bestrijden

Met de miljoenen moeten middelbare scholieren beter begeleid worden bij de keuze van hun studie, die ook beter moet aansluiten de baan die studenten daarna willen.

Studenten vallen nog steeds te vaak uit of moeten tussentijds van opleiding wisselen omdat ze een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt. Om dat te voorkomen willen minister Jet Bussemaker en haar staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs de middelbare scholieren vanaf 2018 betere loopbaanbegeleiding bieden, schrijven ze woensdag aan de Tweede Kamer.

Daarmee moeten jongeren beter inzicht krijgen in wat ze kunnen en wat ze leuk vinden, maar ook welke baan ze daarmee kunnen krijgen en of daar wel werk in te vinden is.

Bijna de helft
Studentenorganisaties waren eerder al kritisch over het gebrek aan loopbaanbegeleiding. In 2015 vielen 38.953 eerstejaars studenten uit of wisselden van studie (32 procent).

Dat is minder dan in voorgaande jaren, maar toch is er reden tot zorg. Mannen haken vaker af of wisselen vaker van opleiding dan vrouwen, en studenten met een beperking vallen ook vaker uit.

Vooral allochtone studenten vallen veel uit of switchen, schrijven Bussemaker en Dekker aan de Kamer. Afgelopen studiejaar was dat bijna de helft (47 procent).

Leenstelsel
Vanaf 2018 komt 9,6 miljoen vrij om dat te voorkomen, een bedrag dat oploopt tot 30 miljoen in 2025. Het geld is beschikbaar dankzij het studiebeursleenstelsel, dat in totaal 1 miljard euro moet opleveren wat weer gestoken wordt in het hoger onderwijs.

De miljoenen voor betere loopbaanbegeleiding gaan naar de hbo’s en universiteiten. Zij moeten daarvan in hun regio samenwerken met middelbare scholen, mbo’s en bedrijven. Of de loopbaanbegeleiding straks wél voldoet, wordt getoetst door de Onderwijsinspectie.

“Ik vind het belangrijk dat jongeren zich al vroeg in hun opleiding voorbereiden op de arbeidsmarkt. Zo kunnen zij bewuste keuzes maken die ben hen passen”, stelt Bussemaker. Zo vindt 43 procent van de mbo’ers dat hun opleiding niet aansluit op een carrière. Daarom gaan mbo-studenten straks in hun eerste studiejaar al op bezoek bij bedrijven om zich alvast te oriënteren.

No comments yet.

Geef een reactie