Het belang van Gelukkig Onderwijs, Interview met Leo Bormans, geluksambassadeur

Interview met Leo Bormans, adviseur van regeringsleiders

Locatie: Geluksevent te Amersfoort

Eerste vraag Bertine: “Gelukkig Onderwijs in Nederland: Hoe belangrijk is dat ?”

Antwoord Leo Bormans:

“De doelstelling van onderwijs wordt dikwijls vertaald als: Het doel van onderwijs is ‘onderwijs’, kennis overdragen, leren, maar ik heb het woord  ‘leren’ afgeschaft en vervangen door: ‘beter worden in’.

En ‘beter worden in geluk’, lijkt mij een hele mooie doelstelling van onderwijs!

Gelukkige kinderen, gelukkige jongeren, dankzij gelukkige scholen, waar zuurstof is, waar mensen kracht krijgen, dankzij gelukkige docenten en gelukkige directies en gelukkige ouders. Maar daar begint het!

Als we de motor op gang willen brengen van hoopvol onderwijs, gelukkig onderwijs, we zien het in alle onderzoeken, dat hoopvolle en gelukkige kinderen ook betere resultaten halen, op alle domeinen van hun leven!

Dus het loont zeker de moeite te investeren in geluk en welzijn, van jonge mensen, op alle domeinen, als fundamentele kern van ons onderwijs!!”

Tweede vraag Bertine Blom:

En wat is de eerste stap die we moeten gaan maken om Gelukkig Onderwijs te bewerkstelligen ?

Antwoord Leo Bormans:

De eerste stap is dat we gaan naar zelfsturend vermogen,  dat kinderen en docenten leren dat het niet gaat over ‘moeten’ maar over ‘willen’. En dat ‘willen’ gaan we krijgen door autonomie te bevorderen, competenties te bevorderen en verbondenheid te bevorderen. Dat zijn dé peilers van zelfsturend vermogen en dat doet positief onderwijs met mensen.

Positief onderwijs laat mensen GROEIEN!

Wil je als school, directie, universiteit, leerkracht, onderwijsinstantie meer weten over gelukkig onderwijs?

Tijdens het Happy Young People Event hebben we veel concrete voorbeelden hoe je positief gedrag kunt inzetten en het effect op je geluk kan verdubbelen.

Mijn inspiratiebron is hierbij onder andere Leo Bormans.

Schrijf je in via de link!

No comments yet.

Geef een reactie